8 knep: Så semestrar du hållbart

Miljöarbete Semestern närmar sig och många har börjat planera in sommarens aktiviteter. Miljö & Utveckling listar därför åtta enkla tips för en mer hållbar semester.

8 knep: Så semestrar du hållbart
Shutterstock

Många förknippar sommaren med aktiviteter som resor, grillning och turistande. Därför listar vi tips på hur man kan njuta av sommaren utan att påverka miljön allt för mycket.

1. Res smart

Väljer du att flyga mellan exempelvis Stockholm och Göteborg innebär det ett utsläpp på 130 kilo koldioxidutsläpp. På samma sträcka släpper ett tåg ut knappt ett gram koldioxid. Väljer du att åka buss framför bil sparar du tre kilo koldioxidutsläpp på 15 kilometer.

2. Undvik flaskvatten

Spara på miljön och pengarna – drick vatten ur kranen. Förpackat vatten transporteras med flyg, tåg, bil eller båt, vilket orsakar utsläpp om 34 000 ton koldioxid per år.

3. Köp inte mer än vad du äter

I Sverige står produktionen av mat som slängs för 3 procent av den totala mängden utsläpp. Tänk därför till en extra gång innan du ska handla inför sommarkalaset. Köp din mat från bönder och olika matkooperativ i ditt närområde. Valet hjälper både Sveriges bönder och miljön.

4. Hemestra

Upptäck din lokala natur och njut av en hemester som inte behöver kosta skjortan. Det kan vara ett tillfälle för en aktiv semester med sporter som klättring, vandring eller simning.

5. En robot för miljön

Kanske är det dags att investera i en robotgräsklippare i sommar? Dessa är faktiskt mer miljöbra än bensindrivna gräsklippare som har en negativ påverkan på miljön. De eldrivna gräsklipparna optimerar sin klippning för högsta energieffektivitet. Bra kan också vara att dubbelkolla så elen du laddar klipparen med är från förnybara källor.

6. Grilla rätt

Många kan nog vara överens om att grillning hör sommaren till. Välj då en elgrill, som är det mest säkra och miljöbra alternativet. Gasolgrillar går också bra, då de i mindre grad påverkar växthuseffekten. Om du har en kolgrill så kan det vara bra att grilla med briketter eller kol med SIS-märkning eller FSC-märkning.

7. Turista hållbart

Om du ska resa utomlands kan det vara bra att undvika all-inclusive. Det leder ofta till överkonsumtion och matsvinn. Bra kan också vara att välja hållbarhets-certifierade hotell och destinationer om möjligheten finns.

8. Solel på landet

Om du har en sommarstuga som i stort sett endast används under sommarhalvåret så är det ett bra läge att investera i solceller. Det gör att huset blir självförsörjande på el och att du kan sälja överskottet till ett elbolag.

Läs mer: Miljö & Utveckling sänder live från Almedalen

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.