32 svenska städer vill satsa på vätgastankstationer

Bränslen Intresset för vätgastankstationer är stort bland Sveriges städer. Till 2020 ska åtta stationer byggas i Sverige, minst 100 elbilar med bränsleceller köpas och en elektrolysör som producerar vätgas byggas i Sverige. Detta genom det EU-finansierade projektet Nordic Hydrogen Corridor.

32 svenska städer vill satsa på vätgastankstationer
Shutterstock

Nu har 32 städer anmält intresse om att vara med och bygga en vätgasstation. Av dessa ska åtta kommuner väljas ut. Det rapporterar Lantbruksnytt.

Det finns fortfarande tid att anmäla sitt intresse. Under första halvåret av 2018 kommer projektet erbjuda stöd och ytterligare information till de städer som bäst uppfyller kriterierna.

Bedöms utifrån olika kriterier

Vid ansökan bedöms städerna bland annat utifrån deras politiska enighet kring mål för förnybar energi och kommunernas planer för emissionsfria transporter. Ett krav från EU:s fond är att vätgastankstationerna placeras längs med stora vägar som binder samman Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

År 2020 kommer Sverige ha minst 14 vätgastankstationer. I dag finns fyra stationer; Arlanda, Mariestad, Sandviken och Göteborg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.