2040-målet: EU vill minska utsläppen med 90 procent

EU Nu har EU-kommissionen kommit med sitt slutbud gällande det nya klimatmålet för 2040. Unionen måste minska utsläppen med 90 procent lyder det.

2040-målet: EU vill minska utsläppen med 90 procent
Wopke Hoekstra. Foto: EU-parlamentet.

Under den senaste tiden har det spekulerats kring vad som ska bli EU:s nya gemensamma klimatmål för 2040, och på tisdagseftermiddagen kom EU-kommission med ett besked. Till 2040 ska unionens utsläpp ha minskat med 90 procent, jämfört med 1990 års nivåer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi har just genomlevt det varmaste året som noterats. Behovet av klimatåtgärder är bortom allt tvivel och måste planeras nu, säger EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra i ett pressmeddelande om det nya klimatmål som nu lanseras.

Målet är än så länge en rekommendation. Ett mer detaljerat förslag väntas presenteras efter EU-valet, av den då nya kommissionen.

Så tycker de svenska EU-parlamentarikerna

Flera av de svenska EU-parlamentarikerna hade önskat att EU-kommissionen siktade högre. Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner, menar att EU borde lyssna på vetenskapen, och att vetenskapen – i form av EU:s klimatpolitiska råd – säger 90–95 procent.

Vidare lyfter hon att dagens politik redan minskar utsläppen med 88 procent till 2040. Det innebär att ambitionshöjningen endast är två procentenheter.

– Om EU ska vara bäst i världen på klimatpolitik, så måste vi satsa mot världsrekordet. Då håller det inte att göra minsta möjliga, säger Emma Wiesner i en kommentar.

Även Socialdemokraternas EU-parlamentariker Heléne Fritzon anser att målet inte är tillräckligt. Hon hade önskat ett mål på 95 procent, och understryker behovet av att fasa ut fossila bränslen.

Karin Karlsbro, Liberalernas EU-parlamentariker, är av samma åsikt.

– För att leva upp till Parisavtalet – för att göra det vetenskapen pekar på – för att nå målet om ett koldioxidneutralt EU till 2050 behöver EU snarast besluta om att minska koldioxidutsläppen med 95 procent till 2040, jämfört med 1990 års nivå, kommenterar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.