nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sveriges elproduktionen uppgick under 2017 till cirka 159 terawattimmar. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Sverige slår vindkraftsrekord under 2017

Mer förnybar el i det svenska systemet resulterade i vindkraftsrekord. Under 2017 stängdes också en reaktor ned och elpriserna steg jämfört med 2016.

  • Annons 1

Sveriges elproduktionen uppgick under 2017 till cirka 159 terawattimmar. Stora delar av del el som producerades i Sverige och Norge, men som inte användes inom det egna landet, exporterades till Finland, Danmark, Litauen och Polen.

– Vindkraften är nu väldigt tydligt vår tredje största elproduktionskälla. Den bidrar starkt till den energi som systemet behöver under ett år. Tillsammans med kvarvarande kärnkraft, vattenkraft och övrig värmekraft – främst biobränslebaserad kraftvärme – har vi fortsatt en elproduktion som ska kunna ge mycket hög leveranssäkerhet. Dessutom med mycket bra klimatprestanda eftersom bara cirka två procent av elen baseras på fossila energikällor, säger Energiföretagen Sveriges vd Pernilla Winnhed.

Den växande tillgången på elproduktion har också lett till prisnivåer på el som orsakat bristande lönsamhet för äldre kärnkraftverk. Reaktorn i Oskarshamn 1 stängdes för gott i juni 2017.

Läs mer om elstatistiken här.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.