Vägverket vill satsa på syntesgas

Vägverket vill att Sverige ska satsa på att göra syntesgas från biomassa som kan utgöra grunden till nya miljövänligare bränslen för fordon. Det framkom vid det just avslutade expertseminariet The Diesel Engine – Environmental Problem or Solution for the Future? i Stockholm, arrangerat av Naturvårdsverket, Vägverket och Svensk-tyska forskningsföreningen, STYFF.

De traditionella bränslena diesel och bensin bedöms vara de dominerande bränslena för en lång tid framöver skriver STYFF i ett pressmeddelande. Alternativen i Sverige i dag är enbart raps och etanol i små mängder.

– Tillverkningen av raps och etanol är dyr och kan bara leva vidare tack vare subventioner. Därför är de inga bränslen att storsatsa på, säger Olle Hådell, miljöexpert vid fordonsavdelningen på Vägverket.

Han menar att syntesgasen är en bra lösning i väntan på att vätgasbränsle kan börja användas, vilket kommer att dröja många år än. Även utomlands finns ett stort intresse för syntesgas. Syntesgasen skulle kunna tillverkas av naturgas, avfall eller biomassa. Fördelarna med gasen är att man ur den kan framställa en rad olika bränslen som kan användas både i dagens och framtidens bilar. Metoden är också effektiv och kan bli billig. Men Olle Hådell bedömer att en svensk produktion av syntesgas kan komma igång först runt år 2010.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.