Uppsala Vatten möter Försvarsmakten i domstol i PFAS-mål

PFAS Det kommunala VA-bolaget Uppsala Vatten stämmer Försvarsmakten på 252 miljoner kronor. Detta eftersom att bolaget menar att Försvarsmakten förorenat vattnet med PFAS. Idag inleds domstolsförhandlingarna.

Uppsala Vatten möter Försvarsmakten i domstol i PFAS-mål
Stock.xchng

Idag inleddes domstolsförhandlingarna i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, mellan Uppsala Vatten och Försvarsmakten.

Uppsala Vatten lämnade i juni 2019 innan en stämningsansökan mot Försvarsmakten. I stämningen kräver VA-bolaget att myndigheten ska betala 252 miljoner kronor för de PFAS-föroreningar som de orsakat vid Ärna flygplats som försvaret äger.

Det kommunala VA-bolaget har använt sig av en digital vattenmodell som visar hur vattnet rör sig i kommunen. På så vis kunde de följa vattenströmmarna under marken och lokalisera utsläppet av PFAS till Ärna flygplats, uppger bolaget på sin hemsida.

Kommer kosta fyra miljoner per år

Uppsala vatten anser att Försvarsmakten bör ta på sig ansvaret för föroreningen och betala för reningen av vattnet som hittills kostats bolaget 37 miljoner kronor. Bolaget räknar även med att det kommer att fortsätta kosta dem fyra miljoner per år, om inte myndigheten sanerar området.

– Uppsala Vattens överordnade mål är att Försvarsmakten vidtar nödvändiga åtgärder för att minska sin förorening av vårt gemensamma vatten. Som det är nu får Uppsalaborna betala för Försvarsmaktens förorening och det tycker inte vi är rätt, säger Sigrid De Geyter, vd på Uppsala Vatten, i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten bestrider anklagelserna

Inför att domstolsförhandlingarna skulle starta skickade Försvarsmakten ut ett pressmeddelande där de skriver att de bestrider anklagelserna.

Myndigheten menar istället att ”föroreningen kommer från en eller flera av de PFAS-spridande verksamheter eller anläggningar som ligger runt omkring Stadsträdgården”.

Rättegången kommer pågå i veckor

Att fallet nu tas upp i domstol beror på att parterna, trots långa förhandlingar, inte lyckats komma överrens. Förhandlingarna väntas pågå i cirka två veckor, datum för dom meddelas på sista rättegångsdag.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste