nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Årets klimatstad
Uppsala kommuns mål är att bli klimatpositiv senast vid utgången av år 2050. FOTO: Sarah Thorén, Q Image

Uppsala är världens bästa klimatstad

Uppsala kommun har utsetts till årets globala klimatstad i WWF:s internationella stadsutmaning One Planet City Challenge. Uppsala får utmärkelsen för deras arbete med breda samhällsövergripande satsningar och ett starkt fokus på hållbara transporter.

  • Annons 1

Totalt har 132 städer deltagit i tävlingen och Uppsala lyfts nu fram som en förebild i världen för sitt klimatledarskap.

– Vi har jobbat i många år med att systematiskt höja nivån och engagemanget inom både kommunens egna organisation och i hela Uppsala. Vi delar stolt vinsten med engagerade företag, universiteten, föreningar och uppsalabor som är en stor del i att Uppsala är så framgångsrikt i arbetet och nu blivit uppmärksammat långt utanför landets gränser, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Satsning på hållbar mobilitet

Den internationella juryn lyfter fram kommunens satsning på hållbara transporter och mobilitet, förnybar energi och ett starkt regionalt ledarskap som viktiga bidrag för att få utmärkelsen Årets globala klimatstad.

– Vi är otroligt glada att en svensk stad lyckats vinna den internationella utmaningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Uppsalas mål är att lokala transporter och energianvändning ska vara fossilfria senast år 2030 – därefter ska Uppsala bli klimatpositivt 2050. Mål som är i linje med vad vetenskapen säger krävs för att Uppsala som samhälle ska bidra till att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader.

Läs mer: Nominera en inflytelserik person till Årets Miljöinfluencer 2018!

Arbetet för hållbar mobilitet fortsätter genom att kommunen bygger infrastruktur för elfordon, utvecklar kollektivtrafiken och förbättrar förutsättningarna för cyklister. I det lokala samarbetet Uppsala klimatprotokoll, som kommunen driver sedan 2010, bidrar ett 30-tal stora aktörer från olika samhällssektorer till att Uppsala når målen.

Läs mer om Uppsalas miljö- och klimatarbete här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4