Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tyst rapport: EU når inte klimatmålen

Juridik & Politik EU kommer bara lyckas minska koldioxidutsläppen med hälften så mycket som behövs för att begränsa den globala uppvärmningen till två grader 2050. Det visar en studie från EU-kommissionen som släpptes lagom till julhelgerna när människor var upptagna med annat, skriver Euractiv.com.

Forskare och ledare inom EU är ense om att EU behöver spara mer energi och använda mer förnybara energikällor om man ska lyckas sänka koldioxidutsläppen med 80-95 procent jämfört med 1990 och på så vis undvika katastrofala klimatförändringar. Men enligt studien ”Trends to 2050” så kommer Europa bara lyckas minska utsläppen med en tredjedel till 2030 och med 44 procent till 2050, åtminstone om inga nya energi- eller klimatpolicies införs efter 2020.

Business as usual

Trendstudien visar scenarion som bygger på business as usual. Den senaste liknande rapporten släpptes 2009 innan EU:s mål för 2020 hade lanserats. Den rapporten beräknade ett minskat utsläpp med 20 procent till 2030.

Den nya rapporten förutspår att energikällorna gas, vind och kärnenergi var och en kommer förse Europa med ungefär en fjärdedel av energibehovet 2050. Rapporten visar också att det kommer ske märkbara energieffektiviseringar. Även om den ekonomiska tillväxten beräknas bli 78 procent större 2050 än 2010 kommer den totala energikonsumtionen gå ner med 8 procent. Denna uppgift fnyser skeptiker åt och menar att det krävs mer än så.

– Den här trenden visar vilket nonsens det är att bedriva business as usual och understryker behovet av en enhetlig och långsiktig utvecklingspolitik under perioden fram till 2050. Att inte lägga större kraft på kostnadseffektiva förbättringar av energieffektiviteten är särskilt närsynt i det nuvarande ekonomiska klimatet, säger Adrian Joyce, generalsekreterare för EuroACE till EurActiv.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.