Sverige kan börja producera bioflygbränsle

Biobränsle Förnybart flygbränsle kan göras av svensk skog. Nu drar IVL Svenska Miljöinstitutet igång ett projekt för att skapa storskalig produktion i Sverige.

I dag produceras bioflygbränsle enbart vid en anläggning i Kalifornien i USA och det vill IVL Svenska Miljöinstitutet och föreningen Fly Green Fund ändra på. Målet är att använda den svenska skogen för att skapa tillgång till lokalproducerat bioflygbränsle.

– Flyget står för stora och ökande koldioxidutsläpp. Förnybart flygbränsle från skogsråvara kan både minska klimatavtrycket från svenskt flyg, samtidigt som det skapar nya och hållbara inkomstkällor för skogsindustrin, säger Erik Furusjö, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Lovande tekniker

Projektet är ett så kallat steg ett-projekt inom Vinnovas program, Utmaningsdriven innovation. Det börjar med en förstudie, som ska identifiera de mest lovande teknikerna för att producera bioflygbränsle från skogen och utveckla affärsmodeller.

– Vi tror att Sverige har stora möjligheter att bli en föregångare i utvecklingen av bioflygbränsle. Vi har råvaran, erkända forskare inom området, resenärer som vill resa hållbart, politiskt stöd, en skogsindustri som förbereder sig för en marknadsförändring och årtionden av erfarenhet från bearbetning av biomassa, säger Maria Fiskerud, vd för Fly Green Fund.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.