Svenskarna positiva till delningsekonomin

Cirkulär ekonomi En övervägande majoritet av invånarna i Sverige är positivt inställda till delningsekonomi. Det visar en undersökning bland 4 200 personer som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Batteriåtervinningen.

Svenskarna positiva till delningsekonomin
Batteriåtervinningen

Undersökningen visar att 13 procent av befolkningen använder delningsekonomi mycket eller ganska ofta. En betydligt större andel, 61 procent är positivt inställda till delningsekonmin.

68 procent, kunna tänka sig att dela el- och batteridrivna produkter som inte används dagligen med andra utanför hushållet, till exempel släkt, vänner och arbetskamrater. Kvinnor är mer positiva till delning än män.

– Många av de elprylar som finns i hushållen, till exempel skruvdragare och glassmaskiner, används ganska sällan. Genom att dela sådana produkter blir det både billigare for konsumenten och bättre för miljön, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen.

 

Fakta

Delningsekonomi

Delningsekonomin innefattar både kommersiella och icke-kommersiella former för delande. Det kan handla om att hyra och byta, låna, ge och få. Gemensamt är att fokus flyttas från enskild konsumtion och privat ägande till tillgång till en vara eller tjänst. När produkterna ligger oanvända kan lika gärna någon annan använda dem. Det är själva essensen i delningsekonomin.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.