nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Flygplan_01-1801x2700

Regeringen går vidare med skatt på flyg

Trots omfattande kritik går regeringen vidare med sitt förslag om klimatskatt på flyget. Pengarna ska användas till sänkt arbetsgivaravgift för småföretagare.

  • Annons 1

– Vi skickar ett förslag om skatt på flygresor till Lagrådet före sommaren. På så vis skapar vi en grön skatteväxling där vi höjer skatten på utsläpp och sänker skatten på arbete, säger biträdande finansminister Per Bolund.

De pengar flygskatten ger ska användas till sänkt arbetsgivaravgift för företag som ska anställa sin första medarbetare. Arbetsgivaravgift och allmän löneavgift sänks från 31,42 procent till 10,21 procent.

Förslaget om en flygskatt är kontroversiellt och motståndarna menar att det handlar om en symbolskatt utan reell klimatnytta som försämrar flygets konkurrenskraft.

Flygbolaget SAS menar exempelvis att de redan omfattas av det Europeiska utsläppshandelssystemet, EU-ETS. Med en flygskatt så blir det dubbelbeskattning. De vill istället att regeringen ska ta fram ekonomiska incitament för investeringar i ny klimateffektiv teknik och i alternativa bränslen.

Regeringen föreslår en skatt på flygresor på tre olika nivåer. För resa inom Europa föreslås skatten vara 80 kronor, samt för resor utanför Europa inom 600 mil 280 kronor och för längre resor än så 430 kronor.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.