Regeringen går vidare med skatt på flyg

Juridik & Politik Trots omfattande kritik går regeringen vidare med sitt förslag om klimatskatt på flyget. Pengarna ska användas till sänkt arbetsgivaravgift för småföretagare.

Regeringen går vidare med skatt på flyg

– Vi skickar ett förslag om skatt på flygresor till Lagrådet före sommaren. På så vis skapar vi en grön skatteväxling där vi höjer skatten på utsläpp och sänker skatten på arbete, säger biträdande finansminister Per Bolund.

De pengar flygskatten ger ska användas till sänkt arbetsgivaravgift för företag som ska anställa sin första medarbetare. Arbetsgivaravgift och allmän löneavgift sänks från 31,42 procent till 10,21 procent.

Förslaget om en flygskatt är kontroversiellt och motståndarna menar att det handlar om en symbolskatt utan reell klimatnytta som försämrar flygets konkurrenskraft.

Flygbolaget SAS menar exempelvis att de redan omfattas av det Europeiska utsläppshandelssystemet, EU-ETS. Med en flygskatt så blir det dubbelbeskattning. De vill istället att regeringen ska ta fram ekonomiska incitament för investeringar i ny klimateffektiv teknik och i alternativa bränslen.

Regeringen föreslår en skatt på flygresor på tre olika nivåer. För resa inom Europa föreslås skatten vara 80 kronor, samt för resor utanför Europa inom 600 mil 280 kronor och för längre resor än så 430 kronor.

 

 

 

Fakta

Om förslaget

Det remitterade förslaget omfattar handelsbolag med två ägare samt aktiebolag utan anställda, alternativt med en anställd som också är delägare eller närstående till delägare.För att få nedsättningen krävs minst tre månaders anställning och minst 20 timmars arbetstid per vecka. Den gäller för månadslöner upp till 25 000 kronor. Vid högre löner gäller stödet på de första 25 000.Företaget ska inte haft några anställda efter 31 december 2016.Detta föreslås vara en tillfällig lagstiftning 2018-2021, men även anställningar som påbörjas mellan 1 april och 31 december 2017 berättigas till nedsättningen från och med den 1 januari 2018.Den maximala nedsättningen blir 63 630 kr per företag. Beräknad nettokostnad för förslaget är 1,80 miljarder kronor 2018 och därefter 1,44 miljarder kronor per år.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.