Hållbarhetsexperten: Tänk på detta när du väljer systemstöd för CSRD

Sponsrat av Stratsys Vilka funktioner är nödvändiga för att kvalitetssäkra hållbarhetsarbetet och effektivisera CSRD-rapporteringen? Stratsys hållbarhetsexpert Cecilia Almér listar de viktigaste funktionerna systemstödet bör ha – och ger tips på frågor som du bör ställa till leverantörerna i upphandlingsprocessen.

Hållbarhetsexperten: Tänk på detta när du väljer systemstöd för CSRD
Foto: iStock

Tre viktiga funktioner ditt system behöver

1. Stöd för dubbel väsentlighetsbedömning 

Ditt system måste erbjuda rätt verktyg för att kunna arbeta effektivt med dubbel väsentlighetsbedömning, hjälpa er identifiera och rapportera de mest relevanta hållbarhetsfrågorna kopplade till er påverkan på miljö och samhälle, samt hur hållbarhetsfrågor påverkar företaget.

2. Verktyg för strategiskt arbete

Systemet ska också underlätta hela organisationens strategiska arbete genom att effektivisera processer kring mål, åtgärder och riskidentifiering. Det bör även finnas konkreta lösningar för ansvarsfördelning och processer för att underlätta samarbete över avdelningar eller bolag.

3. Flexibilitet och utvecklingspotential 

Det är avgörande med ett flexibelt och skalbart system som kan utvecklas och uppdateras i takt med nya lagkrav och standarder. Se till att systemet kan stödja bolagets tillväxt utan att nödvändigtvis öka kostnaderna, samt att det finns möjligheter för anpassning och integration som kan möta era specifika behov.

– Många företag gör misstaget att leta efter ett system som kan hantera allt på specialistnivå, men det kommer man inte att hitta. Börja med att prioritera vad som är viktigast för er, för att sedan kunna sätta ihop en kravlista och en önskelista till leverantörerna. Alla organisationer har olika behov – och glöm inte att era behov kan se annorlunda ut om 1-2 år, säger Cecilia Almér.

Fem frågor att ställa till leverantörerna i upphandlingen

1. Vilka lagar och ramverk stödjer verktyget?

Hur följer systemet de gällande lagkrav och ramverk som präglar hållbarhetsarbetet? Vilka inbyggda funktioner kan stödja ert arbetssätt i vardagen?

2. Hur ser säkerhetstänket ut?

Har leverantören kontroll över var informationen ligger, vem som äger den och hur integrationer med andra system fungerar?

– Marknaden för hållbarhetssystem är het, och det kommer många nya verktyg som kanske inte jobbat igenom sin säkerhetsprofil ordentligt. Etablerade leverantörer kan oftare garantera den säkerhet som krävs, säger Cecilia.

3. Vilka möjligheter för uppdatering finns?

Hur snabbt går det att uppdatera och utveckla systemet i enlighet med nya krav och förändringar i omvärlden?

4. Vilken support och stöd har vi tillgång till?

Är leverantören tillgänglig och kan ge god support och teknisk konsultation när ni behöver det? Finns det stöd direkt i själva systemet, t.ex testdemos eller inbyggt exempelinnehåll att arbeta med?

5. Hur ser er kunskap inom hållbarhet ut?

Har leverantören koll på själva kärnfrågan och vad det innebär att effektivisera hållbarhetsarbetet? Är insikterna trovärdiga?

Cecilia Almér, hållbarhetsexpert Stratsys
Foto: Stratsys

– Ju tydligare du kan vara i dina frågor mot leverantören, desto bättre kan du kravställa. Detta förutsätter att det finns kunskap internt – så se till att ha experter med i upphandlingsprocessen som förstår era affärsmässiga behov och vad som krävs för att systemet ska kunna möta dessa. Först då kommer ni att få svaren ni söker och kan hitta rätt leverantör för ert CSRD-system, säger Cecilia Almér.

Vill du veta hur Stratsys kan hjälpa din organisation att ta kontroll över ert arbete med CSRD genom att samla allt arbete, från dubbel väsentlighetsanalys till rapportering i ett och samma system. Läs mer och boka en demo här.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.