Nya livsmedelsproducenter tar plats globalt

Jordbruksverket har i en rapport analyserat sex aktörer på världsmarknaden: Argentina, Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Ukraina. Länderna växer sig allt starkare inom livsmedelsproduktion och global handel med jordbruksprodukter. De är idag bland de största producenterna av jordbruksprodukter och vinner allt fler marknadsandelar inom världshandeln.

– Samtliga sex länderna har en stark potential som stora aktörer inom handeln med jordbruksprodukter, kommenterar Anna Clarin, utredare på Jordbruksverkets marknadsenhet. Tillväxten kan fortsätta att öka. Förhållanden med stora oanvända markreserver, mark i träda, underutvecklad infrastruktur och låg produktivitet kan komma att förbättras och därmed generera en ökad tillväxt inom jordbrukssektorn.

De sex länderna tillhör världens största producenter av till exempel sojabönor, kött, vete, ris, korn, solrosfrön, mjölk- och mejeriprodukter samt de flesta frukter och grönsaker. För samtliga av länderna har handeln med jordbruksprodukter ökat de senaste tio åren. Traditionellt har handeln med i-länderna varit viktig, men betydelsen har minskat något de senaste åren. Handelsströmmarna länderna emellan har däremot ökat.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.