Miljöutskottet säger nej till naturrestaurering – det händer nu

EU Miljöutskottets omröstning om storskalig restaurering av natur i EU slutade med 44 röster för och 44 emot. Det innebär att utsikterna för lagförslaget ser mörka ut när frågan ska avgöras i hela parlamentet i juli.
– Troligtvis blir det stopp, säger en expert som Miljö & Utveckling pratat med.

Miljöutskottet säger nej till naturrestaurering – det händer nu
Foto: Pressbilder/Adobe Stock.

Förslaget om storskalig naturrestaurering har varit en av vårens mest omdiskuterade frågor i EU. Förslaget innehåller bland annat mål om att återskapa ängar och våtmarker, genomföra skogsåtgärder och bygga grönområden i städerna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Stridigheterna kan beskrivas som en kamp mellan högern och vänstern, där högerkanten menar att lagen riskerar att slå hårt mot jordbruk, skogsnäringen och livsmedelsproduktionen, medan vänsterkanten ser den som nödvändig för att stoppa förlusten biologisk mångfald och rädda livsmedelsproduktionen på lång sikt.

På tisdagen röstade EU:s utskott för miljö, hälsa och livsmedelssäkerhet, som är det ledande utskottet, om sin ståndpunkt. Detta efter att ha misslyckats att enas under en omröstning som ägde rum för två veckor sedan. Tisdagens omröstning slutade oavgjort, med 44 röster för och 44 röster emot, vilket innebär miljöutskottet därmed föreslår att skrota förslaget.

Bland de svenska ledamöterna som sitter i miljöutskottet röstade S, V, MP och L för förslaget, medan M och C röstade emot den. SD och KD har inga ledamöter i utskottet, men vill likt högerkanten slopa förslaget.

Utspel från parlamentarikerna

Strax efter omröstningen kom utspel från parlamentsledamöterna. Jessica Polfjärd (M) anser att det enda rätta är att förslaget går tillbaka till kommissionens ritbord för att de ska kunna presentera ett nytt förslag.

– Vi vill stärka den biologiska mångfalden, med det har vi varit tydliga. Men vi behöver också ha mål som är realistiska och som faktiskt går att genomföra. Framför allt måste man utvärdera vad konsekvenserna blir för människorna som faktiskt äger marken som omfattas, säger hon i en kommentar.

Besvikelse från MP och S

Socialdemokraternas Heléne Fritzon är däremot besviken över dagens omröstning.

– Trots att vi förhandlat fram konstruktiva kompromisser så fälldes förslaget. Jag är otroligt besviken på de svenska ledamöter som försöker obstruera denna process istället för att samarbeta för att ta ansvar för krisen för klimatet och den biologiska mångfalden, kommenterar hon.

Även Miljöpartiets Pär Holmgren uttrycker djupt missnöje och menar att ansvaret faller tungt på Centerpartiets Emma Wiesner

Det här är ett nederlag för den biologiska mångfalden och för alla oss som vill höja tempot i klimatomställningen, kommenterar han.

Emma Wienser (C) menar i sin tur att en lagstiftning om naturrestaurering är nödvändig, men menar att det som kommissionen lagt fram inte är tillräckligt bra och att hon därför valde att rösta nej.

”Aldrig en vinst att rösta ner viktig lagstiftning, men när kommissionen lägger fram dåligt utredda, verklighetsfrånvända förslag som påverkar vårt klimatarbete, skogen och livsmedelsproduktion – då måste vi säga från” skriver hon på sin Twitter.

Det händer nu med förslaget

Så vad händer nu? Enligt Ebba Bjerkander, EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle vid Central Sweden, kommer förslaget nu att gå till plenum för omröstning i parlamentet i juli.

– Troligtvis blir det stopp för förslaget, men det finns en möjlighet att det går igenom. För att det ska göra det krävs det att alla ledamöter från Vänstern, de Gröna och Socialdemokraterna, samt halva Liberalerna röstar för, vilket inte är så troligt, säger hon.

Vad händer om det blir nej i parlamnetet?

– Då blir det stopp. Kommissionen blir tvungna att dra tillbaka förslaget och komma med ett nytt, vilket sannolikt inte kommer att ske under den här mandatperioden. Sedan kommer mycket bero på hur det går under EU-valet. Oavsett kommer lagförslaget vara dött ett tag, troligtvis i några år, säger hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.