Metangas klimatbov efter BP–olyckan

Amerikanska forskare ska använda en helt ny teknik för att mäta hur mycket av växthusgasen metan som kommer ut i atmosfären till följd av BP–olyckan i Mexikanska golfen.

Viktmässigt består oljeutsläpp till 40 procent av metan – en växthusgas som är 24 gånger mer kraftfull än koldioxid. Till skillnad från olja löser sig metan i vatten och luft och nu ska amerikanska forskare använda ny teknik för att mäta hur mycket av växthusgasen som kommer ut i atmosfären till följd av oljespillet. Man ska också utföra mätningar för att bedöma var utsläppet orsakar ”döda zoner”, det vill säga syrefria zoner tömda på djurliv, något som blivit ett stort problem i Mexikanska golfen. Syftet är att få en mer detaljerad bild av omfattningen och effekterna av miljökatastrofen. Analysatorer kommer att användas för att avgöra storleken och omfattningen av utsläppet genom att mäta halterna av metan och koldioxid både ovan och under vattenytan.

– Vi kommer att mäta metan i vattnet och i atmosfären var tionde sekund, vilket kommer att ge oss en aldrig tidigare skådad mängd data, säger John Kessler, en av forskarna. till New York Times

Bakom tekniken står Picarro som har tagit fram ett instrument som identifierar olika isotoper av metan i proverna. Tidigare har forskare utfört denna typ av forskning med instrument som är ungefär 30 gånger långsammare och som inte kunnat tillhandahålla data i realtid, skriver Picarro i ett pressmeddelande.

.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.