nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Luftföroreningar skadar uppfattningsförmågan

Långvarig exponering för luftföroreningar skadar den kognitiva förmågan, vilket i förlängningen kan orsaka demens. Det visar ny forskning från USA.

  • Annons 1

Genom att via telefon testa 20 000 kvinnors uppfattningsförmåga och jämföra resultaten med luftföroreningar vid kvinnornas hem och jobb har forskare i USA kommit fram till att en långvarig exponering av luftföroreningar skadar den kognitiva förmågan. Luftföroreningar kan därför vara en orsak till demens.

– Vi vet relativet lite om demens, men vi vet att den kognitiva förmågan är relaterad till demens, säger Jennifer Weuve, huvudförfattare till studien och forskare på Rusch university medical center i Chicago.

– Vi, som ett samhälle, är på randen till att hantera ett aldrig tidigare skådat antal människor som har demens, säger hon till reportergruppen California watch.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4