nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Luftföroreningar skadar uppfattningsförmågan

Långvarig exponering för luftföroreningar skadar den kognitiva förmågan, vilket i förlängningen kan orsaka demens. Det visar ny forskning från USA.

  • Annons 1

Genom att via telefon testa 20 000 kvinnors uppfattningsförmåga och jämföra resultaten med luftföroreningar vid kvinnornas hem och jobb har forskare i USA kommit fram till att en långvarig exponering av luftföroreningar skadar den kognitiva förmågan. Luftföroreningar kan därför vara en orsak till demens.

– Vi vet relativet lite om demens, men vi vet att den kognitiva förmågan är relaterad till demens, säger Jennifer Weuve, huvudförfattare till studien och forskare på Rusch university medical center i Chicago.

– Vi, som ett samhälle, är på randen till att hantera ett aldrig tidigare skådat antal människor som har demens, säger hon till reportergruppen California watch.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.