EU-kommissionens förslag att mildra kraven på företagens klimatplaner får hård kritik av 31 juridikexperter. I centrum för kritiken står en föreslagen ändring i artikel 22 i den så kallade due diligence-lagen, CSDDD.
I dagsläget kräver artikeln att större företag tar fram och genomför klimatplaner i linje med vetenskapliga mål. Men i den nya versionen kan kravet på att faktiskt genomföra dessa planer tas bort.
Detta kan leda till allvarliga rättsliga konsekvenser, varnar juridikexperterna i ett öppet brev till EU:s beslutsfattare.
Enligt brevet riskerar företagen att ställas inför rätta om de inte uppfyller EU:s bindande klimatmål – exempelvis att minska utsläppen med 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå. Även enskilda medlemsstater kan bli rättsligt ansvariga.
Artikel 22, i sin nuvarande form, anses av brevskrivarna erbjuda både rättssäkerhet och flexibilitet. Företagen behöver inte nödvändigtvis uppnå ett visst resultat, men måste visa hur de planerar att nå målen – och kan motivera eventuella avvikelser.
Frågan väntas bli en het potatis i höstens EU-förhandlingar – med potentiellt stor påverkan på hur företag i hela unionen arbetar med klimatstrategier. För svenska storbolag kan förändringen skapa osäkerhet kring både ansvarsfördelning och framtida krav på klimatrapportering.
CSDDD ska införas stegvis, med start för de största företagen. Senast i juli 2027 ska direktivet vara införlivat i medlemsländernas lagstiftning – ett år senare än tidigare planerat.