”Lägg inte klimathemläxan i barnens knä”

Naturskyddsföreningen har lämnat sitt yttrande till den parlamentariska klimatberedningen: Sverige bör minska utsläppen av växthusgaser med 90 procent till år 2050. Sverige bör också sätta dubbla klimatmål för insatserna här hemma och i andra länder. Naturskyddsföreningen skriver också i sitt yttrande att Sverige bör minska utsläppen med minst 40 procent till 2020 för att nå målet på 90 procent till 2050.

– Det är viktigt att vi inte lägger hemläxan i barnens knä. Målen på lång sikt står många politiker bakom men de verkar vilja skjuta problemet framför sig. Miljöminister har signalerat att Sveriges mål bör ligga vid 30 procent till 2020 men för att hålla en jämna takt på minskningarna måste vi klara minst 40 procent redan 2020, säger Svante Axelsson.

Regeringens parlamentariska klimatberedning ska utmynna i en rapport till regeringen och miljöminister Andreas Carlgren. Rapporten blir ett underlag till den klimatproposition som regeringen lämnar till riksdagen i mars 2008. Riksdagen väntas sedan fatta beslut om de svenska klimatmålen våren 2008.

Naturskyddsföreningen föreslår i sitt yttrande två olika klimatmål. Förutom utsläppsminskningar i Sverige bör regeringen satsa cirka 3 miljarder så att utvecklingsländerna får hjälp att utvecklas via bland annat tekniköverföring. Detta kan ske exempelvis genom FNs miljöfond (GEF) eller klimatteknologifond. Det skulle innebära att utsläpp av växthusgaser undviks om cirka 20 miljoner ton, dvs. lika mycket som utsläppen ska minska här hemma.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.