nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kommunerna som toppar fossilfria ligan

En kommun sticker ut när Miljöfordon Sverige undersökt vilka kommuner som har flest fossilfria fordon i sin flotta. Här hittar du tio i topplistan.

  • Annons 1

Trollhättans stad har störst andel fossiloberoende fordon i sin flotta, följt av Nacka kommun och Solna stad. Solna är den kommun som har störst andel laddhybrider, med 2,4 procent av flottan. Skövde sticker ut med högst andel gasfordon och Linköping med högst andel etanolfordon. 

I alla kommuner dominerar etanolfordon följt av gasfordon, laddhybrider och elbilar, i nämnd ordning.

Etanolfordon är vanligast och står för 75 procent av det fossilfria beståndet. Den största ökningen står laddhybriderna för med 9 000 fordon på ett år, enligt Miljöfordon Sverige.

skarmavbild-2016-12-06-kl-15-33-15

Mellan sju och nio procent av fordonsflottan är fossilfri hos de tio bästa kommunerna, riksgenomsnittet är sex procent. Källa: Miljöfordon Sverige

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.