nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kommunerna som toppar fossilfria ligan

En kommun sticker ut när Miljöfordon Sverige undersökt vilka kommuner som har flest fossilfria fordon i sin flotta. Här hittar du tio i topplistan.

  • Annons 1

Trollhättans stad har störst andel fossiloberoende fordon i sin flotta, följt av Nacka kommun och Solna stad. Solna är den kommun som har störst andel laddhybrider, med 2,4 procent av flottan. Skövde sticker ut med högst andel gasfordon och Linköping med högst andel etanolfordon. 

I alla kommuner dominerar etanolfordon följt av gasfordon, laddhybrider och elbilar, i nämnd ordning.

Etanolfordon är vanligast och står för 75 procent av det fossilfria beståndet. Den största ökningen står laddhybriderna för med 9 000 fordon på ett år, enligt Miljöfordon Sverige.

skarmavbild-2016-12-06-kl-15-33-15

Mellan sju och nio procent av fordonsflottan är fossilfri hos de tio bästa kommunerna, riksgenomsnittet är sex procent. Källa: Miljöfordon Sverige

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.