Kommuner får Gröna Bilisters specialpris

Gröna Bilisters Guldstjärna delas ut till kommuner som, enligt miljöbilsorganisationen Gröna Bilister, med kreativt nytänkande visar vägen i omställningen till framtidens gröna bilism.

På konferensen Upphandling av miljöanpassade fordon och drivmedel i Tylösand i måndags delade infrastrukturminister Åsa Torstensson ut priset till Lilla Edets, Göteborgs och Gotlands kommun. Därmed har fem kommuner tilldelats priset i år, de övriga två är Östersund och Boden.

Kommunerna får priset av olika anledningar.

» Lilla Edet underlättar för sina kommunanställda att skaffa miljöbil med ett innovativt utnyttjande av förmånsbilssystemet.

» Göteborg är första kommun i landet att upplåta tjänstebilar åt en bilpool på kvällar och helger, så att fordonen utnyttjas effektivare och miljöbelastningen minskar.

» Gotlands kommun har skaffat ett antal etanolbilar trots att det inte fanns någon etanolmack på ön och därmed bidragit till att flera sådana mackar har etablerats.

» Östersund har satsat på biogas för fordonsdrift och skickar i och med satsningen en signal om att biogasen inte längre är ett nischbränsle för taxiflottor i södra Sverige, utan en central del i omställningen från fossila drivmedel till förnybara.

» Boden har också satsat på biogas för fordonsdrift och får priset av samma anledning som Östersund.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.