Klimatrapporten: Miljöpartiet kritiserar Vattenfall

Regeringen måste lyssna på IPCCs råd och ta grepp om styrningen över statliga Vattenfall. De planerar just nu storsatsningar på fossil energi, helt emot de råd som dagens FN-rapport ger. Det anser miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i ett pressmeddelande.

Det är bråttom. Pengar som investeras i energisektorn till 2030 måste satsas rätt ur klimatsynpunkt, om värmeökningen ska kunna begränsas. Ny fossil energi måste undvikas. Det glasklara budskapet lämnar IPCC till världens regeringar idag, skriver miljöpartiet.

– Statliga Vattenfall är ett av Europas största kraftföretag. De planerar just nu fler kolkraftverk, stick i stäv med klimatpanelens råd. Det är dags att Maud Olofsson och regeringen stoppar Vattenfalls framtidsfientliga planer, uppmanar Maria Wetterstrand.

Vattenfall släpper redan ut 80 miljoner ton koldioxid per år. Det är 50 procent mer än hela Sveriges utsläpp, konstaterar miljöpartiet. Företaget planerar också att bygga fler kolkraftverk i Tyskland.

– Däremot används bara nålpengar till förnybar energi och än mindre till effektivisering. Statens energibolag borde vara ett positivt föredöme på energiområdet, inte tvärtom, säger Maria Wetterstrand.

Språkröret Peter Eriksson efterlyser en storsatsning på klimatet.

– Miljöpartiet föreslår i vårt nya budgetförslag att staten satsar 19 miljarder på klimatinvesteringar. Där ingår förbättringar av järnvägsnätet, en miljon fler platser i kollektivtrafiken och en särskild satsning på energismarta lösningar i miljonprogramområden. Det skulle vara den största klimatsatsningen i Sverige någonsin om den genomfördes, säger Peter Eriksson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste