Hon vill få byggbranschen att bli mer cirkulär

Cirkulär ekonomi Möt Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan. För Miljö & Utveckling berättar hon om hur fastighetsbolaget arbetar med cirkulär ekonomi och vad som ger henne mest energi på jobbet.

Hon vill få byggbranschen att bli mer cirkulär
fotograf@gustavkaiser.se

Hur ser en vanlig dag ut för dig på jobbet?

– Det finns igen vanlig dag. Alla dagar ser olika ut och det är sällan dagen ens ser ut som jag hade tänkt mig. Den här tiden på året handlar mitt arbete mycket om målsättningar i affärsplanerna för nästkommande år. För att ta fram relevanta målförslag behöver jag trendspana, vilket jag gör genom att delta i olika mässor och konferenser, läsa på nätet och följa bloggar och internationella magasin, säger Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, till Miljö & Utveckling.

Vad är de största utmaningarna med ditt arbete?

– Internt finns det numera inte så stora utmaningar med att få organisationen att förstå vikten av att jobba hållbart. Det var något som jag fick ägna mer tid åt för tio år sedan. Men det är ett konstant inflöde av nya frågor och uppgifter som vi behöver ta oss an. En utmaning med det är att få kollegorna att förstå varför och hur frågan är relevant för oss. Ibland finns det de som tror att en ny satsning kommer att bli svår, jobbig och kosta mycket pengar. Det är oftast en puckel som man måste ta sig över.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det utåtriktade arbetet, att föreläsa och berätta för andra människor om vad vi gör. Det tycker jag är jätteroligt. Det var något som jag inte hade gjort så mycket innan jag började arbeta som hållbarhetschef, utan det kom med den här rollen. Det ger mig otroligt mycket energi.

Hur jobbar Vasakronan med cirkulär ekonomi?

– Byggande förbrukar mycket icke förnybara resurser och därför är det särskilt viktigt för oss att arbeta mer cirkulärt. Frågan vi kommit längst med är att återbruka byggmaterial i samband med mindre ombyggnationer. Vi river ut material från många lokaler som är fullt fungerande och ofta bara är några år gamla. Istället för att slänga det säljer vi materialet så att det kan få ett nytt liv på andra ställen. Ibland återbrukar vi det själva i någon av våra egna byggnader.

– Materialet kan vara innerdörrar, undertak och glaspartier som är fullt fungerande. Det är stora volymer och många gånger är det icke förnybart material som de här byggvarorna är tillverkade av. Vi började jobba med frågan på egen hand för fyra år sedan. Det går lite trögt, mycket sitter fast i mentaliteten, men vi tror att frågan kommer att mogna snart i branschen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.