Här är Sveriges bästa lägen för solel

Energi Solen skiner som aldrig förr denna sommar. Vattenfall har tagit fram ett solindex som visar vilka län som har bäst förutsättningar för att producera solenergi.

Här är Sveriges bästa lägen för solel
Uppsala kommun

Vattenfalls Solindex visar hur mycket solenergi som kan skapas årligen i olika delar av landet baserat på solens globalstrålning.

Sverige har tack vare långa sommardagar mycket goda förutsättningar för solenergi. Stockholm har till exempel lika mycket så kallad globalstrålning under ett år som Prag, beläget drygt 100 mil söderut.

– Det finns uppfattningar om att Sverige inte skulle vara bra lämpat för solenergi, vilket är en felaktig bild som vi jobbar hårt med att förändra. Om alla villor byter till soltak eller annan solcellslösning skulle det generera ungefär 10,4 miljarder kWh per år. Det är lika mycket energi som alla småhus i Västra Götaland och Uppsala län förbrukar under ett år, säger Rick Khan, affärsansvarig för energilösningar till privatkunder på Vattenfall.

Västra Götalands län i topp

Solindexet visar att om samtliga småhus i Blekinge och Västernorrlands län får soltak skulle länen producera lika mycket energi, trots stora geografiska skillnader. Kartläggningen visar till exempel att Västra Götalands län skulle kunna generera tillräckligt för att förse över 70 000 småhus med energi. Och Kalmar län visar sig ha potential att producera mer än vad hela residensstaden Kalmar förbrukar.

– Med vår kartläggning Solindex vill vi visa hur mycket solenergi som kan produceras i Sverige och vilka möjligheter som skapas genom innovativ och hållbar produktutveckling. Vi har som mål att bli fossilfria inom en generation och vi vill hjälpa våra kunder med klimatsmarta alternativ, då är både kunskap och utveckling viktiga komponenter, säger Rick Khan.

Läs mer om undersökningen här.

Topp 10 – Här finns bäst förutsättningar för solenergi

Län IndexsiffraGlobalstrålning
kWh/m2
1. Västra Götalands län178,9973
2. Skåne län163,31 111
3. Stockholms län144,4991
4. Östergötlands län51,71 043
5. Hallands län51,01 114
6. Jönköpings län49,11 079
7. Kalmar län42,31 164
8. Dalarnas län39,2904
9. Värmlands län38,7973
10. Uppsala län36,7986

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.