nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hållbar handel med fisk

  • Annons 1

De flesta svenska livsmedelskedjor har beslutat sig för att inte sälja hotad fisk uppger Greenpeace i sin fisk- och skaldjursrankning av livsmedelskedjorna. De som går längst är BergendahlsGruppen och Axfood som följs av Ica, VI och Lidl. Till exempel kommer BergendahlsGruppen inte att saluföra tropiska räkor. De har, liksom Axfood och Ica, skärpt kraven på sina leverantörer bland annat genom att förbättra spårbarheten. Under en övergångsperiod kan hotade fiskarter hittas i butikerna eftersom de säljer ut sina lager. Men alla Icahandlare ute i landet bestämmer själva över sitt sortiment och kan fortsätta sälja hotad fisk. Ica uppmanar därför konsumenterna att kräva att de lokala handlarna följer kedjans miljöpolicy.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.