nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sydkoreas huvudstad, Seoul, får Göteborgs hållbarhetspris för sitt arbete med att utveckla delningsekonomin. FOTO: Shutterstock

Göteborgs hållbarhetspris går till Seoul

Borgmästaren i sydkoreanska Seoul, Park Won Soon, får Göteborgspriset för hållbar utveckling på en miljon kronor. Seoul är bland annat en av världens första delningsekonomier.

  • Annons 1

Göteborgspriset för hållbar utveckling är stadens internationella pris, som ska uppmuntra och sprida arbetet för en hållbar utveckling i världen. Den första vinnaren utsågs 2000.

Seoul är, förutom Sydkoreas största stad, också en av världens folkrikaste städer med nästan 10,5 miljoner invånare i staden och 25 miljoner invånare i hela storstadsregionen. Seoul är också en av världens första delningsekonomier.

I sin prismotivering skriver juryn bland annat att gemensam konsumtion har blomstrat runt om i världen under de senaste åren och att det har skett tack vare att informationstekniken försett oss med smarta plattformar. Det har gjort det möjligt att dela materiella tillgångar och använda olika resurser mera effektivt. Det ger fler människor tillgång till resurser, samtidigt som förbrukningen av naturresurser minskar.

Utvecklar delningsekonomin

Enligt juryn har Seoul varit en pionjär i arbetet med att utveckla delningsekonomin. Till exempel har ”Seoul utvecklat olika former av effektivt utbyte genom att ändra regler, mobilisera stadens underutnyttjade resurser och göra information mera lättillgänglig. Staden har också ökat allmänhetens medvetenhet och stödjer företag och initiativ för att dela information och tillgångar.”

Priset är ett samarbete mellan Stockholms stad, Västra Götalandsregionen och tio företag. Tanken är priset ska lyfta fram lyckade exempel och framgångsrika arbetsmetoder för en ljusare framtid.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4