GH hade inte klarat det ensamma

GH Snickerier AB med sex anställda är ett av företagen som varit med och gruppcertifierat sig i projektet i Umeå.
– Ensamma hade vi aldrig klarat det, varken ekonomiskt eller på något annat sätt, säger Gunnar Holmgren som äger GH Snickeri.

När GH Snickerier gick in i gruppcertifieringsprojektet ”Västerslätts miljögrupp” hade man inte för avsikt att gå så långt som till att certifiera sig enligt ISO 14001. Men eftersom företaget hanterar kemikalier i sin verksamhet hade det länge funnits ett behov av miljöutbildning för personal och nu gavs ett bra tillfälle.

Genom utbildningen blev Gunnar Holmgren mer intresserad av miljöarbetet. Och att få med sig de anställda var inget problem eftersom deras engagemanget ökade. Miljöarbetet har till och med fört med sig att kvalitetsmedvetandet på hela företaget ökat.

– Från början var de anställda tveksamma. Men nu är miljöfrågor ett återkommande ämne som diskuterades i vårt fikarum, berättar Gunnar Holmgren.

Tvekade ibland

Förutom behovet av miljöutbildning var kundkrav en pådrivande kraft när det gällde att få igång ett miljöarbete på GH Snickerier.

– Det var framförallt stora byggkunder som började ställa krav. Jag fick leverantörsbrev där man helt enkelt vill veta mer om vårt miljöarbete, säger han.

Certifieringen har, tillsammans med en del mindre investeringar, kostat ungefär 50 000 kronor. Det är en kostnad som är betydligt lägre än vad slutnotan skulle hamnat på om man genomfört certifieringen själv. Men utan möjligheten till gruppcertifiering hade aldrig GH Snickerier haft sitt certifikat idag.

– Jag tvekade flera gånger under loppet, men med koordinatorernas stöd har det gått vägen, säger Gunnar Holmgren.

Han har också svårt att uppskatta om investeringen i en ISO 14001-certifiering har inneburit att man säljer mer. Däremot är det med stor sannolikhet en investering för framtiden.

– Dessutom känns det bra att vi inom företaget gör vad vi kan för att påverka miljön så lite som möjligt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.