Folksam: offentlig sektor bättre på miljöbilar

Folksams Tjänstebilsindex visar att inköpta tjänstebilar under 2007 både blivit säkrare och fått en lägre klimatpåverkan jämfört med 2005. Men det är stor skillnad mellan privat och offentlig sektor. Statliga myndigheter köpte både de säkraste och de minst klimatpåverkande bilarna, tätt följda av landstingen. Företagen är sämst på att beakta både säkerhets- och klimatkrav, uppger Folksam i ett pressmeddelande.

I Folksams Tjänstebilsindex granskas 80 900 tjänstebilsinköp i kommuner, landsting, företag och statliga myndigheter vad gäller säkerhet och klimatpåverkan.

Bara cirka en tredjedel, 36 procent, av de nya tjänstebilarna uppfyller Folksams krav på både säkerhet och klimatpåverkan. 69 procent av bilarna uppfyller säkerhetskraven, medan endast 44 procent uppfyller kraven på låg klimatpåverkan.

– Företagen har gjort väsentligt sämre bilval än hela den offentliga sektorn när det gäller krav på låg klimatpåverkan, men även väsentligt sämre val än landstingen och statliga myndigheter när det gäller säkerhet. Många företag saknar en genomarbetad policy för bilinköp och vi hoppas att vår studie kan vara till hjälp, konstaterar Anders Kullgren, trafiksäkerhetschef på Folksam.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.