Ex-president och Lundaprofessor till SEI:s styrelse

Karriär Estlands före detta president Kersti Kaljulaid och Per Mickwitz, professor och vicerektor vid Lunds universitet, tar nu plats i Stockholm Environment Institutes, SEI, styrelse.

Ex-president och Lundaprofessor till SEI:s styrelse
Kersti Kaljulaid. Foto: Jake Farra. Per Mickwitz Foto: Charlotte Carlberg Bärg.

Kersti Kaljulaid var Estlands president mellan åren 2016–2021. Innan det var hon ledamot av europeiska revisionsrätten och har haft olika roller inom energi-, investeringsbank- och telekomsektorerna. 2021 utsågs hon till global talesperson för FN:s strategi Every Woman Every Child.

Per Mickwitz är vicerektor för forskning, hållbarhet och campusutveckling vid Lunds universitet. Tidigare har han varit föreståndare för universitetets internationella miljöinstitut.

Nu kliver de båda in som styrelseledamöter på Stockholm Environment Institute, SEI.

– Det står för mycket på spel i vår värld idag för att vi inte ska kunna fatta välgrundade, effektiva politiska beslut. Bra policy måste bottna i noggrann analys, tillförlitlig data och en känsla av nyfikenhet och ärligt ifrågasättande, säger Kersti Kaljulaid i en kommentar.

Hon tillägger att hennes mål i den nya rollen som styrelseledamot är att föra ut all den kunskap som SEI besitter till dem som har verktygen att genomföra förändring.

Per Mickwitz säger att han i sin nya roll hoppas få lära sig mer om hur SEI använder sin globalt distribuerade organisation för att producera kunskap som är relevant utanför Europa.

– Jag hoppas också att min kunskap om hur ett internationellt toppuniversitet, som Lunds universitet, fungerar kommer att vara värdefull för utvecklingen av SEI, kommenterar Per Mickwitz.

Enligt SEI:s vd Måns Nilsson kommer Kersti Kaljulaid bidra för att stärka SEI:s ökade fokus på Östeuropa för att stödja dem i deras arbete mot klimatneutralitet och EU-anslutning. Per Mickwitz kommer att bidra för att ytterligare stärka SEI:s vetenskapliga arbete, fortsätter Måns Nilsson.

– Jag är mycket glad över att välkomna SEI:s nya styrelseledamöter. Båda kommer att tillföra ett stort värde till den strategiska styrningen av vår verksamhet, säger Måns Nilsson i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.