EU-kommissionen vill miljardsatsa på vätgas

EU-kommissionen vill rivstarta forskningen kring vätgasdrivna bilar med närmare 4,5 miljarder kronor de närmaste sex åren. Lika mycket kommer att satsas av privata aktörer. Målet är att ha vätgasdrivna bilar på marknaden någon gång mellan 2010 och 2020, vilket drastiskt skulle minska Europas oljeberoende. Dessutom vill kommissionen se gemensamma standarder för sådana bilar i hela EU, för att förenkla för industrin. I dagsläget är det mycket komplicerat att få tillstånd för att marknadsföra ny bränsleteknologi.

– Gemensamma regler kommer att göra det lättare att lansera sådana här fordon, och garantera säkerheten för konsumenterna. Det kommer också att göra europeiska tillverkare mer konkurrenskraftiga, uppger EUs industrikommissionär Günter Verheugen.

Den EU-finansierade forskningen ska också fokusera på vätgas- och bränslecellsteknikens andra användningsområden. Exempelvis kan vätgasen i det långa loppet användas för att driva bärbara datorer och mobiltelefoner. Kommissionens båda förslag – om extra EU-pengar och gemensamma standarder – ska nu behandlas i Europaparlamentet och ministerrådet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.