EU deklarerar klimatnödläge

KLIMAT EU-parlamentet har röstat igenom en resolution om klimat- och miljönödläge. Bland annat menar parlamentet att EU i samband med COP25 ska åta sig att minska sina klimatutsläpp med 55 procent till 2030. Miljöpartiet röstade för, men är kritiska.

EU deklarerar klimatnödläge
EU-parlamentet utlyser klimatnödläge. Foto: AdobeStock

EU bör åta sig att minska sina klimatutsläpp med 55 procent till 2030 för att kunna bli klimatneutrala senast 2050, och alla regelförslag och budgetförslag ska stödja 1,5-gradersmålet. Det råder klimatnödläge i Europa och globalt, enligt två resolutioner som idag antogs i EU-parlamentet. Den ena resolutionen rör EU:s agerande vid klimattoppmötet i Madrid, den andra gäller frågan om klimatnödläge och krav på regelverk och budget. Resolutionerna har kritiserats för att vara symbolpolitik.

Fossila subventioner ska bort

Resolutionerna innehåller förslag som riktar sig både till kommissionen och medlemsländerna. Parlamentet vill till exempel att medlemsländerna slutar att subventionera fossila bränslen senast 2020. Parlamentet vill också att medlemsländerna tar med utsläppen från internationell sjöfart och flyg när de nationella planerna (NDC) för att klara Parisavtalet ska tas fram.

För EU:s del önskar parlamentet att kommissionen ska sätta ett mål för utsläppsminskningar på 55 procent till 2030 och klimatneutralitet så snart som möjligt – dock senast 2050 – , och att denna strategi lämnas in till FN samband med klimattoppmötet i Madrid.

Miljöpartiet kritiska

I ett pressmeddelande skriver Miljöpartiet att partiet röstat för båda resolutionerna. Parlamentarikern Pär Holmgren hade dock gärna sett att resolutionerna innehållit fler konkreta åtgärder.

– Det krävs mer än bara resolutioner även om vi är glada att den gick igenom. Det är tråkigt att de andra partierna inte ville fylla resolutionerna med verkligt innehåll men förhoppningsvis kan detta sätta press på liberaler, centerpartister, socialdemokrater och andra att börja driva en klimatpolitik i linje med vad vetenskapen kräver, säger Pär Holmgren i ett pressmeddelande.

Här finns de antagna resolutionerna (Climate and Enviromental Emergency samt COP25).

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.