I mars slogs det ytterligare ett rekord med över 50 000 laddningsbara bilar i Sverige, efter en rekordökning med 2 135 bilar som rapporterades av elkraftsbranschens intresseorganisation Power Circle i månaden.
Statistiken pekar på en trend bland konsumenter där allt fler väljer elbilar eller laddhybrider vid köp av ny bil. Och enligt Power Circle kommer rekordet med hög sannolikhet vara kortlivat. De tror på fördubbling till 100 000 laddbara bilar om lite över ett år.
Elbilsförsäljningen får ytterligare subventionering i sommar när regeringens bonus-malussystem, som innebär att bilar som släpper ut högst 60 gram koldioxid/km får en ekonomisk bonus på 60 000 kronor och nedåt, ska träda i kraft. För pendlare kan det vara god morot att göra bytet.
Läs mer: Lista: Här finns flest laddstolpar i Sverige
– Jag skulle definitivt rekommendera en elbil dels ur miljösynpunkt, dels så kan man tjäna in det ekonomiskt trots den dyrare investeringen eftersom det kostar så mycket mindre att köra, säger Frances Sprei, forskare i hållbar mobilitet på Chalmers.
Enligt branschorganisationen Bil Sweden förväntas ”ketchupeffekten” av laddbara bilar komma inom ett par år när över 100 modeller laddbara bilar släpps på den svenska marknaden. I år räknar Bil Sweden att andelen laddbara bilar kommer vara dryga nio procent och bara öka de kommande åren. Runt 25 procent av alla bilar i Sverige kommer vara eldrivna år 2021 enligt organisationen.
Idag finns det ungefär en laddstolpe för var tionde elbil. Men det finns redan många människor som kan byta till elbil eller hybrid utan problem enligt Frances Sprei.
Läs mer: Flygbranschen om nya färdplanen: ”Vi siktar högt”
– Det är en hel del hushåll som redan kan byta över till elbil utan att man behöver bygga ut laddinfrastrukturen väldigt mycket, och en hel del av försäljningen av laddbara bilar i Sverige är laddhybrider, säger hon.
Hon ger exempel som de som bor i villa och har två bilar och därigenom inte direkt behöver oroa sig om vare sig plats för laddare då det finns vid hemmet, eller räckvidd då man redan har en bil som klarar de längre sträckorna. För de med en bil och en längre pendelsträcka kan laddhybriden vara ett bra alternativ om räckvidden inte räcker till. Den något högre inköpskostnaden av hybriden i jämförelse med sin fossilbränsledrivna motpart kommer tillbaka genom den låga driftkostnaden.