De bygger scenarier för nolltillväxt

Om den ekonomiska tillväxten avstannar får det en rad konsekvenser för samhället. Just nu är 16 svenska forskare i full färd med att undersöka vilka strategier som krävs för att skapa en hållbar utveckling samtidigt som tillväxten uteblir.

De bygger scenarier för nolltillväxt
Bernard Huber

En ständig tillväxt är inte självklar. I Japan har tillväxten redan stannat av och i Kanada har det genomförts stora studier om vad som händer med samhället i en värld av nolltillväxt. Idag lever redan ett flertal svenska kommuner i en verklighet där medborgare flyttar ut och tillväxten har avstannat. Många forskare har skrivit kritiska artiklar om tillväxt och kopplingen till miljökriser och minskat socialt välbefinnande. Forskaren Tim Jacksons rapport Prosperity Without Growth var exempelvis en de mest nedladdade någonsin när den släpptes av Sustainable Development Commission

Svensk studie

Sedan drygt ett år tillbaka är 16 svenska forskare med olika kompetenser och perspektiv i full färd med att undersöka vilka strategier som krävs om man ska uppnå hållbar utveckling i Sverige i en ekonomisk struktur som inte bygger på ständig tillväxt. Hur samhället ska vara strukturerat och hur välfärden ska finansieras är två av frågeställningarna.

–Vi kommer att beskriva hur det skulle kunna se ut, både på nationell nivå och på regional och lokal nivå via fallstudier, berättar Åsa Svenfelt forskare inom miljöstrategisk analys och projektledare tillsammans med Göran Finnveden.

Genom att göra de här scenarierna vill forskargruppen förbereda samhället på de utmaningar som kan tänkas komma ifall tillväxten avstannar eller minskar. De kommer under de fyra år som är kvar av studien att visa på möjliga alternativ och strategier för att hantera minskad tillväxt.

– Det här blir ett sätt att se möjligheterna och vad det finns för alternativ för att skapa ett ökat handlingsutrymme, säger Åsa Svenfelt.

Jobbar du i ett företag som vill vara med i studien? Kontakta Åsa här.

Här kan du läsa mer om projektet

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.