nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenska Skogen nomineras till Svenska Greenwashpriset på grund av en vilseledande kampanj under 2017. FOTO: Svenska Skogen

De är nominerade till Svenska Greenwashpriset 2018

Jordens vänner släpper listan på de nominerade till Svenska Greenwashpriset. Finalisterna anses av svenska folket ha skapat en överdrivet grön image via vilseledande marknadsföring och hållbarhetskommunikation.

  • Annons 1

Svenska Greenwashpriset delas årligen ut av Jordens Vänner med stöd av Konsumentverket. Priset som ingen vill ha, går till organisationer, företag eller makthavare som svenska folket anser har ägnat sig åt greenwash.

Växjö kommun

Kommunen profilerar sig som Europas grönaste stad och har under 2018 tilldelats European Green Leaf Award. Men samtidigt görs resurskrävande satsningar på biltrafiken och den lokala flygplatsen Växjö Småland Airport.

I år firar kommunen bland annat att det varit rekordmånga resenärer som flugit från den kommunägda flygplatsen samt att flygplatsen fått nya flyglinjer till Amsterdam och Berlin.

Centerpartiets partistyrelse

Centerpartiets partistyrelse säger sig vara alliansens gröna röst. Samtidigt sprider de vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen för flyg, menar Jordens vänner. Partiet menar att en satsning på grönare flygbränsle kommer leda till ett bättre klimat och jobb i hela landet.

Men både KTH och Greenpeace har gjort uträkningar som visar att utsläppen från flyg kommer att vara ungefär desamma 2030 som 2017 även om vi år 2030 skulle använda lika mycket biobränsle som vi idag förbrukar fossilt bränsle. Det räcker alltså inte för att flygets klimatpåverkan ska minska. Biobränsle ses heller inte som en hållbar lösning för flygets klimatproblematik av FN.

Initiativet Svenska Skogen 

Svenska skogen släppte 2017 en reklamkampanj om det svenska skogsbruket. Nu nomineras kampanjen till Svenska Greenwashpriset på grund av att de framhäver den svenska skogsvårdsmodellen som välfungerande ur ett miljöperspektiv och klimatsmart i sin produktion.

Detta trots att undersökningar visar på att Sverige inte kommer att nå det svenska miljömålet ”Levande skogar”, och att det är oklart vilka produkter som kan klassas som klimatsmarta.

Läs mer om Svenska Greenwashpriset här.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.