De är nominerade till Svenska Greenwashpriset 2018

Greenwash Jordens vänner släpper listan på de nominerade till Svenska Greenwashpriset. Finalisterna anses av svenska folket ha skapat en överdrivet grön image via vilseledande marknadsföring och hållbarhetskommunikation.

De är nominerade till Svenska Greenwashpriset 2018
Svenska Skogen

Svenska Greenwashpriset delas årligen ut av Jordens Vänner med stöd av Konsumentverket. Priset som ingen vill ha, går till organisationer, företag eller makthavare som svenska folket anser har ägnat sig åt greenwash.

Växjö kommun

Kommunen profilerar sig som Europas grönaste stad och har under 2018 tilldelats European Green Leaf Award. Men samtidigt görs resurskrävande satsningar på biltrafiken och den lokala flygplatsen Växjö Småland Airport.

I år firar kommunen bland annat att det varit rekordmånga resenärer som flugit från den kommunägda flygplatsen samt att flygplatsen fått nya flyglinjer till Amsterdam och Berlin.

Centerpartiets partistyrelse

Centerpartiets partistyrelse säger sig vara alliansens gröna röst. Samtidigt sprider de vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen för flyg, menar Jordens vänner. Partiet menar att en satsning på grönare flygbränsle kommer leda till ett bättre klimat och jobb i hela landet.

Men både KTH och Greenpeace har gjort uträkningar som visar att utsläppen från flyg kommer att vara ungefär desamma 2030 som 2017 även om vi år 2030 skulle använda lika mycket biobränsle som vi idag förbrukar fossilt bränsle. Det räcker alltså inte för att flygets klimatpåverkan ska minska. Biobränsle ses heller inte som en hållbar lösning för flygets klimatproblematik av FN.

Initiativet Svenska Skogen 

Svenska skogen släppte 2017 en reklamkampanj om det svenska skogsbruket. Nu nomineras kampanjen till Svenska Greenwashpriset på grund av att de framhäver den svenska skogsvårdsmodellen som välfungerande ur ett miljöperspektiv och klimatsmart i sin produktion.

Detta trots att undersökningar visar på att Sverige inte kommer att nå det svenska miljömålet ”Levande skogar”, och att det är oklart vilka produkter som kan klassas som klimatsmarta.

Läs mer om Svenska Greenwashpriset här.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.