Betala och se koldioxidavtrycket

Ekonomi Ålandsbanken har lanserat ett betalkort där användarna kan se hur stora koldioxidutsläpp deras inköp ger upphov till. Kortet är också biologiskt nedbrytbart.

Betala och se koldioxidavtrycket

Användarna av det så kallade Östersjökortet, får möjlighet att följa hur den egna konsumtionen påverkar miljön. Beräkningen görs via ett index utvecklat av Ålandsbanken. Indexet använder Mastercards information för varje specifik handlare samt finansmarknadsdata om koldioxidutsläpp per företag inom branschen. Det möjliggör en beräkning av koldioxidavtrycket för varje enskild transaktion. Informationen kan kunden sedan ta del av via internetkontoret eller mobilbanken.

Donera till miljöprojekt

 Genom att tydliggöra hur man som konsument påverkar miljön hoppas banken underlätta för alla att göra medvetna val i vardagen. När det är dags att betala räkningen får kunden även möjlighet att donera pengar till olika miljöprojekt.

Under sommaren börjar Ålandsbanken successivt byta ut sina befintliga kort i Finland och på Åland till det nya Östersjökortet och de kommer också snart till Sverige, meddelar banken. De kunder som redan nu vill testa Åland Index eller beställa Östersjökort kan göra det via bankens webbplats.

 KPMG har hjälpt Ålandsbanken med metodologi- och beräkningsexpertis och Världsnaturfonden i Finland är också med som samarbetspartner.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.