nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ålandsbankens nya bankkort hjälper kunden att mäta koldioxidavtrycket av sin shopping. Kortet är också biologiskt nedbrytbart.

Betala och se koldioxidavtrycket

Ålandsbanken har lanserat ett betalkort där användarna kan se hur stora koldioxidutsläpp deras inköp ger upphov till. Kortet är också biologiskt nedbrytbart.

  • Annons 1

Användarna av det så kallade Östersjökortet, får möjlighet att följa hur den egna konsumtionen påverkar miljön. Beräkningen görs via ett index utvecklat av Ålandsbanken. Indexet använder Mastercards information för varje specifik handlare samt finansmarknadsdata om koldioxidutsläpp per företag inom branschen. Det möjliggör en beräkning av koldioxidavtrycket för varje enskild transaktion. Informationen kan kunden sedan ta del av via internetkontoret eller mobilbanken.

Donera till miljöprojekt

 Genom att tydliggöra hur man som konsument påverkar miljön hoppas banken underlätta för alla att göra medvetna val i vardagen. När det är dags att betala räkningen får kunden även möjlighet att donera pengar till olika miljöprojekt.

Under sommaren börjar Ålandsbanken successivt byta ut sina befintliga kort i Finland och på Åland till det nya Östersjökortet och de kommer också snart till Sverige, meddelar banken. De kunder som redan nu vill testa Åland Index eller beställa Östersjökort kan göra det via bankens webbplats.

 KPMG har hjälpt Ålandsbanken med metodologi- och beräkningsexpertis och Världsnaturfonden i Finland är också med som samarbetspartner.

Etiketter:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.