Addax gör skillnad i Afrika

Bioenergi Mer energi, fler arbetstillfällen och ökad livsmedelsproduktion. Jörgen Sandströms satsning på bioenergi i Sierrra Leone uppmärksammas nu med 2014 års World Bioenergy Award.

Jörgen Sandström som leder företaget Addax Bioenergy i Sierra Leone tilldelades utmärkelsen World Bioenergy Award vid den internationella konferensen World Bioenergy i Jönköping tidigare i veckan.

– Årets pristagare visar att investeringar i bioenergi kan göra stor skillnad i ett fattigt land, säger Heinz Kopetz, president för World Bioenergy Association som står bakom priset.

Addax Bioenergy är en satsning som inte bara ersätter fossila bränslen med bioenergi, utan även ökar tillgången på energi, arbete och livsmedel. Idén till företaget började gro för åtta år sedan när tre personer satt på ett kafé i Genève och diskuterade biobränslen som ett allt viktigare energislag.

Våren 2014 började anläggningen producera etanol och el av sockerrör. Kapaciteten är i första steget 85 000 kubikmeter etanol och 15 MW el, vilket motsvarar 20 procent av elproduktionen i Sierra Leona.

Addax Bioenergy lägger stora resurser på att skapa nytta för närsamhället och landet. Bolaget hyr marken för odling av sockerrör och har bland annat utbildat 2 500 jordbrukare i effektivare matproduktion.

– Vi ser redan effekterna i form av ökad närvaro i skolorna, minskad arbetslöshet och höjd levnadsstandard, säger Jörgen Sandström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.