nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Adobe.Stock

Klart med ny Iso-standard för arbetsmiljö

Efter fyra års arbete är det nu klart med en ny Iso-ledningsstandard för arbetsmiljöarbete, Iso 45001. Därmed utökas Iso-familjen med ytterligare en standard som förväntas bli den tredje största näst efter den för ledningssystem för kvalitet och den för miljö.

  • Annons 1

Standarden godkändes med starkt stöd från Iso:s 162 medlemsländer som på en omröstningen i slutet av förra veckan. Några av nyheterna jämfört med dagens mest utbredda system, Ohsas 18001, är att inhyrd personal ska omfattas och att de psykosociala aspekterna blir tydligare. Det är även mer fokus på möjligheterna med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det handlar inte bara om att undvika risker utan ett långsiktigt arbete skapar friskare medarbetare och en attraktivare arbetsplats.

Fördelen med att det blir en Iso standard är flera enligt Björn Nilsson, Sis projektledare för sekretariatet i den internationella kommittén på Iso som arbetat fram standarden. Eftersom Iso har medlemmar från hela världen har den en mycket större potential för spridning och fler kan börja använda standarden.

– Dessutom är Iso ett etablerat varumärke och står för mycket mer än just en specifik ledningsstandard. Vår ambition är att standarden nu ska öka andelen organisationer som implementerar ett systematiskt arbete kring arbetsmiljö, säger Björn Nilsson.

Det blir också lättare att integrera standarderna eftersom de använder samma struktur, form och har likadana definitioner och terminologi. Arbetar man redan idag med ledningssystem enligt Iso-standard blir det lättare att hänga på den nya standarden för arbetsmiljö.

– Skaleffekten kommer att bli tydlig, menar Björn Nilsson. Att hela certifieringsvärlden nu får en modell som man är van vid underlättar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.