nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vulkan ska ge geoenergi

En slumrande vulkan i Oregon, USA, ska bli en källa till geotermisk energi. Genom att pumpa ner 24 miljoner liter vatten till vulkanen hoppas man kunna producera billig och förnybar energi, skriver nyhetsbyrån AP.

  • Annons 1

För att kunna utnyttja energin från vulkanen så måste projektet gå ett steg längre än vad man brukar göra vid konventionellt utvinnande av geotermisk energi. I vanliga fall pumpar man upp naturligt förekommande varmt vatten som finns i områden där marken lätt släpper igenom vätskan. För att kunna komma åt värmen som finns i torr berggrund, som i detta fall, så måste man ta det ett steg längre.

– För att kunna utnyttja geotermisk energi i en stor skala så behövs ny teknologi och det är där som EGS kommer in i bilden, sade Steve Hickman, geofysiker och forskare vid US Geological survey till AP.

EGS, Enhanched Geothermal Systems, är en teknik där man via en produktionsbrunn aktivt pumpar ner vatten i den annars torra berggrunden. Tanken är att vattnet ska bilda små sprickor i berget via vilka vattnet kan leta sig vidare till en annan brunn, samtidigt som det blir uppvärmt. Den ånga eller det varma vatten som kommer ut i andra änden kan sedan användas till att producera elektricitet.

Det finns dock farhågor att detta projekt ska orsaka jordbävningar, vilket har hänt när liknande teknik använts vid utvinning av naturgas.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4