Stort steg för energideklarationer

SWEDAC uppger att man nu har ackrediterat ett tiotal kontrollorgan som ska utföra energideklarationer för byggnader. Ytterligare ett antal företag ska utföra korrigeringar innan de kan godkännas. Hittills har 74 företag ansökt om ackreditering.

– Vi tar företagen i turordning efter det att kompletta ansökningar har kommit in och att vår offert för insyn accepterats. Vi insynar nu tre till fyra nya företag i veckan, säger Thomas Neldén, enhetschef för Anläggningar och installationer på SWEDAC, i ett pressmeddelande.

SWEDAC har också ackrediterat samtliga fyra certifieringsorgan som ansökt om att få utföra certifiering av energiexperter.

– I takt med att fler och fler kontrollorgan blir ackrediterade kan det verkliga arbetet med att energideklarera byggnader i landet ta fart, konstaterar Thomas Neldén.

Flerbostadshus ska enligt lag vara energideklarerade senast den 31 december 2008. Från och med den 1 januari 2009 ska villor som säljs vara energideklarerade. Fastighets- och villaägare måste anlita ett ackrediterat kontrollorgan som utfärdar en energideklaration. Fastighetsägaren ansvarar för att energideklarationen blir utförd.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.