Statkraft satsar på vind även i Storbritannien

Norska energibolaget Statkraft, som har långt gångna planer på att investera 16 miljarder i vindkraft i Sverige ihop med SCA, fortsätter sin satsning på vindkraft. Nyligen blev det klart att företaget ska bygga sin första vindkraftpark utanför Norge.

I Sverige har Statkraft, tillsammans med SCA, identifierat sju platser i Jämtland och Västernorrland där vindkraftparker kan utvecklas och ge en effekt på 2,8 TWh.

Den nu aktuella vindkraftparken i Blaengwen i Södra Wales kommer att ha 10 vindturbiner och en total produktionskapacitet på 23 megawatt. Vindkraftverken kommer att vara i kommersiell drift nästa höst. Projektet ägs till hälften av vardera Statkraft och amerikanska Catamount Energy Corporation.

Statkraft uppger att man siktar på en ledarposition inom såväl land- som havsbaserad vindkraft i nordvästra Europa. Det finns två starka skäl till Statkrafts stora investeringar i Storbritannien, liksom de framtida i Sverige.

– Vi har hittat platser med bra vindförhållanden i båda länderna och det finns goda ekonomiska incitament. Storbritannien och Sverige har båda elcertifikatmarknader. Ländernas system är förebilder och borde inspirera till en certifikatmarknad på EU-nivå för att öka vindkraftproduktionen, uppger Bengt Vernmark, vd för ny energi på Statkraft Sverige.

Statkraft har totalt nio vindkraftprojekt under planläggning i Storbritannien ihop med andra, samt 2,8 TWh under utveckling i Sverige ihop med SCA. Statkraft driver dessutom tre stora vindparker på Smøla, Hitra och i Kjøllefjord.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.