SRM utvecklar ny bränslecell

Energi- och miljöteknikkoncernen Opcons dotterbolag SRM, ett bolag inom affärsområdet Renewable Energy, har idag fått en order från en av de största biltillverkarna på att ta fram en prototyp för en komponent till bränsleceller. Enligt Rolf Hasselström, vd och koncernchef i Opcon, uppgår ordervärdet till nästan 15 miljoner kronor.

Ett bränslecellfordon drivs av en kemisk process där vätgas reagerar med syret i luften. SRM ska utveckla en kompressor med uppgift att recirkulera vätgas i bränslecellen för att på så sätt ytterligare höja verkningsgraden i processen. Detta är en helt ny applikation i tillägg till de luftförsörjningsmoduler som Opcon Autorotor sedan början av 90-talet levererar för att försörja bränsleceller med luft. Inte bara kunden utan även SRM kommer att ha rättigheten till den nyutvecklade kompressorn.

– Vi märker just nu av ett ökat intresse för bränslecellteknologin från biltillverkarna. Med vårt kunnande inom energi- och miljöteknik och vår erfarenhet av kompressorlösningar för bränsleceller så ser vi flera intressanta framtidsmöjligheter här, säger Rolf Hasselström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.