nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Stefan Nilsson

Så ska flytet förbättras i kollektivtrafiken

Trött på tågoperatörer som ger oklara besked vid förseningar och på anslutningar som precis lämnat hållplatsen när du kommer fram?
Forskare vid Blekinge tekniska högskola ska råda bot på problemet.

  • Annons 1

När det strular i kollektivtrafiken är det svårt att få tag på information om vad som händer, när bussen ska gå eller om det finns alternativa resvägar. Det här är en av anledningarna till att många fortfarande väljer bilen framför buss eller tåg. De vill helt enkelt inte bli strandade.

Men det går att förbättra informationen väsentligt, även när det strular, enligt forskare vid Blekinge tekniska högskola. De ska tillsammans med flera europeiska universitet och stora företag fundera på hur informationen till resenärerna kan bli bättre.

Ett sätt kan vara att förädla den data som finns för att på så vis kunna kommunicera preliminära beslut och planer tidigare än vad man gör idag. För resenärernas del hoppas forskarna att det ska bli enklare att överblicka och påverka sina resealternativ i större utsträckning och att få smidigare och mer tillförlitliga anslutningar.

Här kan du läsa mer om projektet.

 

Kommentarer

1 reaktion till “Så ska flytet förbättras i kollektivtrafiken”

  1. Annonym skriver:

    Hej, hoppas att när ni ändå håller på att forskar och komma på en bra lösning, att ni tänker på tillgängligheten för alla. Att det ska finnas i skriftligt och gärna även i teckenspråkig information som valbar möjlighet. Om det tex blir en app eller något annat. Att ni tänker på att informationen ska nå alla. Kontakta tillexempel Ning AB för mer information om ni är intresserad av att använda fler språk i ert projekt tex om det nu blir en app eller något annat.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.