Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mattias Goldmann går till Sweco

Karriär Fores förlorar sin vd när Mattias Goldmann går till jobbet som Chief Sustainability Officer på Sweco. ”Det beror delvis på att världen nått ett nytt skede i de övergripande frågorna” säger han till Miljö & Utveckling.

Mattias Goldmann går till Sweco
Mattias Goldmann. Foto: Fores

De stora avtalen och målen är på plats, i Sverige och internationellt, eller åtminstone nära. Det är ett av skälen till varför Mattias Goldmann väljer att lämna uppdraget som vd på tankesmedjan Fores och gå till konsultbolaget Sweco.

– Jag kände att nu har vi kommit så långt som man kan med den roll jag har här på Fores, att inspirera och få tuffa mål.

– Nu är vi i en fas där det gäller att göra verkstad av det man har lovat. Hittills har det inte gått så bra. Då känns det jättepositivt att gå till ett ställe med 16 000 medarbetare som alla är besjälade av att se till att saker blir gjorda, säger Mattias Goldmann.

Ska agera rådgivande

Sweco har redan en intern hållbarhetsorganisation.

– Min roll handlar mycket om att i Swecos namn vara rådgivande för att de tuffa klimatmålen ska förverkligas, säger Mattias Goldmann.

Hur ser du på konsultrollen – som konsult är man ju beroende av beställarens önskemål och ambitionsnivå?

– Jag kommer från konsulthållet sedan tidigare. Det är något väldigt fint i det, att man ständigt måste visa sin relevans. Det handlar också om att vi måste visa att hållbarhet är lönsamt.

Hållbarhet är ju ett brett område, hur ser du på det?

– På Fores, som ju inte är så enormt stort, valde vi att smalna av till klimatet inom den miljömässiga hållbarheten och till integrationsfrågor inom social hållbarhet, och ekonomisk hållbarhet strök vi helt. Sweco har en helt annan storlek och tyngd och vi kommer att jobba med att visa hur hållbarhetsmålen hänger ihop. Det är väldigt viktigt att ha en helhetssyn på hållbarhet.

Vilka blir dina främsta utmaningar?

– Internt är den främsta utmaningen att jag inte blir vd, haha. Det är ju ingen som behöver lyssna på mig. För att jag ska kunna driva frågor måste man ha suttit ner och kommit överens om vad som ska göras. Men det är en bra utmaning!

– Halvexternt blir den största utmaningen att ta plats i en mängd samarbetsforum som jag inte varit med i tidigare. Och på klimatförhandlingarna kommer jag att ingå i affärscommunityn.

Och externt?

– Jag måste bevisa mitt värde och min relevans. Som vd på Fores är det ingen som har ifrågasatt min roll och tänkt att han försöker sälja konsulttimmar.

Blir du tvungen att flyga till klimatmötet i höst?

– Ja, jag kommer att flyga till Chile. Jag vill vara en ansvarsfull konsument, och flyger när jag efter moget övervägande kommit fram till att det är värt det.

Läs mer: Lista: Sju hållbarhetsproffs som bytt jobb våren 2019

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.