nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Massproduktion av bränsleceller

Tidigare har bränsleceller producerats i små skalor, främst för forskning och utveckling. Nu ska de kommersialiseras. I och med ett nytt samarbete byggs den första linjen för industriell produktion av bränsleceller i Europa.

  • Annons 1

Det är ett samarbete mellan det franska utvecklingsföretaget Symbio F Cell och Siemens Energy som ska möjliggöra massproduktion. Ambitionen är att skapa kompletta system som både kan utöka räckvidden för redan befintliga batteridrivna fordon och för högeffektsegment som kan driva lastbilar, bussar och tyngre arbetsfordon. Till hösten 2012 väntas produktionsenheten att vara i drift.

Enligt företagen har fordon drivna av bränsleceller en räckvidd på 50-60 mil och tankningen tar mindre än fem minuter. Bränslecellstekniken använder vätgas som bränsle och dess avgaser består endast av vatten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.