nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Massproduktion av bränsleceller

Tidigare har bränsleceller producerats i små skalor, främst för forskning och utveckling. Nu ska de kommersialiseras. I och med ett nytt samarbete byggs den första linjen för industriell produktion av bränsleceller i Europa.

  • Annons 1

Det är ett samarbete mellan det franska utvecklingsföretaget Symbio F Cell och Siemens Energy som ska möjliggöra massproduktion. Ambitionen är att skapa kompletta system som både kan utöka räckvidden för redan befintliga batteridrivna fordon och för högeffektsegment som kan driva lastbilar, bussar och tyngre arbetsfordon. Till hösten 2012 väntas produktionsenheten att vara i drift.

Enligt företagen har fordon drivna av bränsleceller en räckvidd på 50-60 mil och tankningen tar mindre än fem minuter. Bränslecellstekniken använder vätgas som bränsle och dess avgaser består endast av vatten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4