Låga straff bäddar för dumpning

Dumpning av farligt avfall i obevakade naturområden är ett stort problem i Solna. Här handlar det inte om några "oskyldiga" privatpersoner utan om organiserad brottslighet med sopor som specialområde.

Några gånger per år brukar nya högar med avfall dyka upp i trakten kring Solna. Allt från läckande oljefat och kemikalier till kylskåp, gödsel och sönderslagen inredning dumpas rakt ut i naturen.

Pehr Granfalk, ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden är övertygad om att det rör sig om organiserad brottslighet. Oseriösa entreprenörer tar betalt för att ta hand om företagens farliga avfall men dumpar det sedan i något obevakat område istället för att ta det till en miljöstation.

– Ingen privatperson lämnar 2 000 däck eller 35 kylskåp i naturen, konstaterar han.

Markägaren får betala

Ett område som haft väldiga problem ligger nere vid Solna station där man ska bygga den nya så kallade Arenastaden. Området håller på att tömmas inför nybygget, vilket gjort att det just nu inte rör sig så mycket folk här. Redan tidigare var platsen skräpig men nu har den blivit ett reglerätt soplager. I maj samlade man in över 2 000 bildäck i området.

Förutom stora skador i miljön är det ett dilemma för markägaren, Jernhusen. Det är nämligen de som får står för sanering och upprensning eftersom ingen skyldig kunnat utpekas.

– Saneringen kostar oss runt en halv miljon per år, berättar Jennie Kastengren på Jernhusen.

För att stoppa dumpningen har man emellanåt haft väktare som rondat området. Markägaren har också satt upp spärrar för att hindra bilar från att ta sig in.

– Men de spärrarna togs ned, det är fräcka personer vi har att göra med, kommenterar Pehr Granfalk.

Sätt ned foten

Enligt Pehr Granfalk tampas de flesta kommuner med liknande problem. Dumpning pågår överallt där det finns lättillgängliga områden som är dåligt bevakade.

Från kommunens sida är det svårt att göra något eftersom brottslingarna i princip måste tas på bar gärning.

För att komma åt problemet måste miljöbalken bli mer effektiv, anser Pehr Granfalk. Hanteringen av brotten måste bli snabbare och det behövs några fällande domar i avskräckande syfte. Idag är risken med olaglig dumpning nära på obefintlig. Det är svårt att bli upptäckt och kostar inte särskilt mycket i böter även om man skulle åka fast.

– Det är fortfarande dyrare att ta hand om sitt avfall än att betala ett eventuellt vite, konstaterar Pehr Granfalk.

Detta bör göras enligt Pehr Granfalk:

Hanteringen av miljöbrott måste bli snabbare.

Det behövs ett par avskräckande domar för att visa att lagstiftningen fungerar.

Det ska kosta att begå brott mot miljön. Höga risker gör att fler följer lagen.

Kommunerna ska stänga ute byggföretag och entreprenörer som dumpar skräp eller anlitar underentreprenörer som gör det.

Det måste bli lättare att bli av med sitt skräp- mindre krångliga regler både för företag och privatpersoner.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.