Hon ska rekrytera nya Greta till Greenpeace

Karriär Parul Sharma, människorättsjurist, ska ta över som chef för Greenpeace Sverige. Ett mål är att rekrytera fler unga ledare, för det som hon tror kan bli tidernas mest kraftfulla folkrörelse.

Hon ska rekrytera nya Greta till Greenpeace
Parul Sharma.

Parul Sharma är jurist, inriktad på mänskliga rättigheter, nu anställd som vd för Academy for Human Rights in Business. Hon har en bakgrund som granskare av globala leverantörskedjor, och har också varit ordförande för Agenda 2030-delegationen, ett regeringsuppdrag. I början av augusti blir hon chef för miljöorganisationen Greenpeace Sverige.

Varför fick du som är människorättsjurist jobbet hos Greenpeace?

– Jag tror att det som attraherade är att jag är högljudd i frågor som rör hållbar utveckling. Liksom Greenpeace är jag kompromisslös, målinriktad och vet att det är klimatet som måste räddas, före allt annat. Vad gäller mänskliga rättigheter och miljö, gäller att när klimatet och miljön drabbas, blir alltid människan drabbad. Om de två rörelserna går samman, kan vi få en av världens starkaste folkrörelser någonsin.

Vad ska du göra hos Greenpeace?

– Ett av mina egna mål är att hitta nya Greta ute i Sverige, unga ledare som behöver en plattform. Mitt uppdrag är också att titta på nya kampanjer. Just när jag börjar, blir det mycket hav, eftersom ett stort havsmöte arrangeras av FN i sommar. Men det allra första blir inskolning och att förstå maskineriet Greenpeace, som är en stor global organisation.

Vad tar du med dig till Greenpeace?

– Allt! Hela min bakgrund. Jag vet att mitt holistiska arbetssätt, gör att jag har förmåga att attrahera dem som är intresserade av humanaspekterna, det vill säga de mänskliga rättigheterna. Mitt sätt att prata kanske får fler att titta åt klimatrörelsen. För vi behöver fler personer där och miljön behöver även rörelsen för mänskliga rättigheter.

Du som arbetat med regeringsuppdrag och även för EU: vad säger du om valet nu i maj?

– Det här är EU-valet är det mest akuta. Beroende på EU-parlamentets sammansättning, får vi se hur optimistiska vi kan bli framöver. Eller inte bli.

Vad räknar du med att själv få ut av ditt nya jobb?

– En väldigt stark plattform.

Läs mer: CSR-ansvariga är naiva

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.