Greenpeace KO-anmäler OKQ8

Greenpeace har anmält OKQ8 till Konsumentombudsmannen för vilseledande reklam kring palmoljebränslet Diesel Eco20. ”En grön världsnyhet”, ”miljödieseln som alla tjänar på” står det i broschyren som nyligen skickats ut till OKQ8s medlemmar, konstaterar Greenpeace. Vidare hänvisas till företagets hemsida där det bland annat står att bränslet är ”bra för klimatet”.

– Reklamen för Eco20 är ett tydligt exempel på att miljöargument lyfts fram för en produkt som snarast riskerar att skada miljön. 80 procent är ju fortfarande fossil diesel. Och för de resterande 20 procenten som främst består av palmolja finns det ett flertal forskningsrapporter som visar på palmoljans koppling till regnskogsskövling och utsläpp av växthusgaser, uppger Kathleen McCaughey, talesperson i palmoljefrågor.

OKQ8 har skjutit upp lanseringen av palmoljedieseln, men företaget har inte uppgett att det tänker avstå från att använda palmolja som råvara i sin diesel framöver, uppger Greenpeace.

Greenpeace kampanjmedarbetare, Frode Pleym, befinner sig för tillfället på Sumatra för att dokumentera den omfattande förstörelse av Sydostasiens skogar som sker för att ge plats åt nya oljepalmsplantager.

– Här nere ser jag med egna ögon hur naturen brinner. Jag har åkt mil efter mil genom plantager där skogen en gång bredde ut sig. För några dagar sen stod jag mitt i ett två kilometer brett och fyrtio kilometer långt kalhygge. Flera av de människor jag pratat med här har fått sina hem ödelagda av palmoljeföretagen. De skulle knappast hålla med om att ”alla tjänar på” att vi i den rika delen av världen nu börjar köra bilar på palmoljediesel, rapporterar Frode Pleym i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.