Första steget mot klimatmärkning av mat

På initiativ av Svenskt Sigill och Krav har nu ett första förslag till klimatmärkning av mat tagits fram. Förslaget presenterar regler för frukt, grönsaker, spannmål, trindsäd (ärtor och bönor) samt fisk och skaldjur. Grundprincipen för märkningen är att de produkter som uppfyller reglerna för klimatmärkningen är producerade på ett sätt som rejält minskar utsläppen av klimatgaser jämfört med produkter som inte uppfyller reglerna.

– Nu börjar det bli konkret hur reglerna kan för en klimatmärkning på mat kan se ut, säger Sören Persson, vd Svenskt Sigill. Vi hoppas att de första produkterna med klimatmärkningen kan finnas i butikerna till hösten.

Reglerna för klimatmärkningen omfattar hela kedjan i produktionen, från båten eller gården med gödsel och foder, till förpackningar och lagring. Märkningen kommer inte att redovisa siffror för klimatpåverkan utan blir en symbol på förpackningen som guidar konsumenten till de bästa klimatalternativen inom varje produktkategori.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.