Fem industrier går samman för hållbar innovation

Miljöarbete Fem industriföretag i Östergötland har skrivit under en avsiktsförklaring. De vill få igång forskning och samarbete för att tillsammans växla upp miljöarbetet.

Fem industrier går samman för hållbar innovation
Charlotte Perhammar

Kristian Björkman är vd för BT Products, Toyota Material Handlings produktionsbolag i Mjölby som tillverkar truckar. Han var en av initiativtagarna till avsiktsförklaringen om att samarbeta i hållbarhetsfrågor. Tanken bakom att gå ihop tillsammans med andra industriföretag i regionen är att de ska lära av varandra och av den senaste forskningen. Mattias Lindahl, professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet, är delaktig i samarbetet.

– Lindahl är motorn i det här, det är viktigt att ha en neutral person som mötesledare, säger Kristian Björkman som ser stora fördelar med att samarbeta med ett lärosäte.

– Jag tror framför allt att vi har fördelen att kunna ta fram metodiker tillsammans med högskolan.

Energiintensiva företag

De andra företagen som står bakom avsiktsförklaringen är Siemens Industrial Turbomachinery, Tekniska verken i Linköping, HTC Sweden och Qlean Scandinavia. De har det gemensamt att de antingen har en energiintensiv produktion eller, som Tekniska verken, är energibolag. En av utmaningarna de därför delar och ska jobba med är energieffektivisering. Men även att ha med hållbarhetsperspektivet redan i designstadiet och att utveckla metoder för återanvänding, renovering och återtillverkning är viktiga frågor enligt Kristian Björkman.

Samarbetet är i uppstartsfasen och kommer att konkretiseras genom workshops under våren. Kristian Björkman tror att allt fler företag kommer inse fördelen med att gå ihop i regionala hållbarhetskluster.

– Det ger både konkurrens- och kostnadsfördelar. Det ställs allt högre hållbarhetskrav på svenska företag och alla kommer in på det här spåret förr eller senare.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.