Expedition sätter fokus på klimatförändring

De amerikanska äventyrarna Lonnie Dupre och Eric Larsen har påbörjat en resa för att korsa Nordpolen till fots, med specialtillverkade kanoter. Det är första gången någon försöker korsa Nordpolen på sommaren, dessutom utan understöd. Dupre och Larsen kommer att tillryggalägga 1725 kilometer över öppet hav, glaciärer och havsis. Under resan kommer de att dokumentera klimatförändringarnas inverkan på de arktiska områdena och på så sätt hoppas de fästa omvärldens uppmärksamhet vid förändringarna.

– Idén kring resan föddes då jag åkte runt Grönland från 1997 till 2001, berättar Lonnie Dupre, som under 17 års tid har lett flera expeditioner i arktiska områden. Jag insåg till min förskräckelse att två glaciärer som var inprickade på kartan inte längre existerade. Det var då jag beslöt mig för att planera en expedition som skulle åskådliggöra hur klimatförändringen påverkar den arktiska miljön.

Expeditionen är en del av Greenpeace Thin Ice-projekt och har som avsikt är att få USA att ändra sin klimatpolitik och ansluta sig till Kyotoavtalet.

Om allt går enligt planerna, kommer Lonnie Dupre och Eric Larsen bli upphämtade i september på expeditionens slutdestination vid ön Ellesmere i Kanada.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.