Bränslecellsdriven mc snart ute på vägarna

– Bränslecellstekniken har just lämnat laboratorierna och är nu på väg ut i verkligheten. De första bränslecellsdrivna motorcyklarna kan dyka upp på Göteborgs gator redan nästa höst, uppger Dennis Hayter, vice ordförande för Business Development at Intelligent Energy, inför ett Göteborgsbesök.

Intelligent Energy är ett brittiskt utvecklingsföretag i bränslecellssektorn. Företaget är baserat i East Midlands i östra England, ett ledande center för energiindustrin i Storbritannien, och samarbetar bland annat med Peugeot Citroën och Suzuki, men har också inlett ett samarbete med Boeing om ett bränslecellsdrivet flygplan.

Intelligent Energy är mest känt för den bränslecellsdrivna motorcykeln ENV, Emissions Neutral Vehicle, som enligt företaget kan vara ute på vägarna i slutet av 2008.

ENV drivs av Intelligent Energys patenterade bränslecell CORE, en kompakt bränslecell son kan flyttas mellan olika fordon, till exempel från ENV-mc:n till en bränslecellsdriven båt eller till en sportstuga där den kan användas som en kamin.

Den 4 juni håller Dennis Hayter ett föredrag i samband med en workshop på Chalmers i Göteborg om bränsleceller, där svenska och brittiska forskare och företag deltar. Workshopen är ett samarbete mellan UK Trade and Investment vid brittiska ambassaden i Stockholm, Volvo och Chalmers. Under träffen ska framtida utvecklingsmöjligheter och samarbeten mellan svenska och brittiska företag diskuteras.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.